Mumia Berusia 500 Tahun Kekal Seperti Gadis 15 Tahun

Mayat yang sudah lama sudah tentu akan mereput. Apatah lagi jika sudah beratus tahun lama nya. Tetapi mumia berusia 500 tahun ini kekal seperti seorang perempuan yang berusia hanya 15 tahun! Sungguh ajaib!

Mumia Berusia 500 Tahun Kekal Seperti 15 Tahun
Penemuan mumia seorang gadis kaum Inca yang berusia 500 tahun dalam keadaan sempurna di dalam ais membuktikan proses dan teknologi pengawetan maa yat juga telah berkembang ke seluruh dunia.

Para pengkaji arkeologi sangat teruja jika menemui penemuan-penemuan yang berhubungan dengan kehidupan manusia di masa lampau. Salah satunya seperti penemuan maa yat yang masih utuh atau benda-benda unik lainnya. DSudah tentu penemuan seperti ini pasti akan menjadi sensasi.

Baca juga 87 Orang Pelik Yang Anda Tak Sangka Boleh Jumpa Dalam Train Bawah Tanah

Mumia Berusia 500 Tahun Kekal Seperti 15 Tahun

Mumla seorang gadis dari kaum Inca yang yang jugak digelar sebagai “Maiden” oleh para arkeologi ini dianggarkan berumur dalam lingkungan 14-15 tahun sewaktu kematlannya telah terpelihara dengan sempurna selama 500 tahun.

Mumia berusia 500 tahun ini bergelar “Maiden” dari suku kaum Inca yang terlihara kelihatan seperti 15 tahun usianya

Mumia Berusia 500 Tahun Kekal Seperti 15 Tahun
Turut ditemui bersebelahan mumla tersebut adalah mumla seorang budak lelaki berusia 7 tahun dan mumla seorang budak perempuan berusia 6 tahun. Ahli Arkeologi macam tidak percaya dengan penemuannya ini, kerana setelah diteliti melalui pemeriksaan CT Scan, menunjukkan bahawa organ dalamannya utuh, begitu juga dengan otak yang tidak mengalami kerosakan, bahkan terdapat sedikit darah di bahagian jantung.

Baca juga 77 Cosplay Watak Kartun Berbeza Hanya Dengan Solekan SendiriMumia Berusia 500 Tahun Kekal Seperti 15 Tahun
Berdasarkan analisis DNA tradisional, para saintis telah mengkaji protein di dalam tisu dan mendapati paru-paru gadis mumia tersebut telah dijangkiti dengan penyakit paru-paru yang menyerupai batuk kering. Buat pertama kalinya jangkitan seumpama ini telah dikesan dalam mumla.

Mumia Berusia 500 Tahun Kekal Seperti 15 Tahun

Menurut para arkeologi. tidak mustahil kanak-kanak berkenaan telah dik0rbankan berdasarkan penemuan perak, emas, pakaian, mangkuk tembikar yang penuh dengan makanan dan tengkolok mewah dilengkapi bulu burung putih berhampiran mayat mereka.

Baca juga Siswazah Ini Boleh Melancong 18 Kali Hingga Ke Luar Negara Walaupun Masih Belajar Di Universiti. Rahsianya Adalah…

Jika anda berkesempatan untuk melihat sendiri mumia berusia 500 tahun ini adakah anda berani? Jom komen dan kongsikan dengan kawan-kawan anda.

Mumia berusia 500 tahun

Share lah dengan kengkawan....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *