Connect with us

9 Tips Untuk Mudah Bangun Awal Pagi Setiap Hari

Sihat

9 Tips Untuk Mudah Bangun Awal Pagi Setiap Hari

Anda ada masalah untuk bangun awal pagi setiap hari? Masih ramai dikalangan kita menghadapi masalah ini. Bermacam-macam jenis alasan yang mereka berikan. Jika tidak dapat bangun awal pagi setiap hari, mereka akan kerugian sebab banyak yang boleh mereka lakukan sejak awal pagi lagi.  Sebab itulah kena tahu 9 tips untuk mudah bangun awal pagi setiap hari ini.

Ramai yang mengadu bahawa mereka tidak sedar walaupun penggera sudah disetkan pada tahap bunyi yang paling tinggi. Dan ada juga mengatakan, walaupun banyak mana dan lama mana mereka telah tidur pada waktu malam, tetapi mereka tetap juga tidak dapat elak dari bangun lewat.

Lebih malang lagi akibat daripada ini ada yang langsung terlepas waktu solat Subuh!

Memadangkan masalah ini agak serius dan besar impaknya terhadap hidup kita, disini saya senaraikan beberapa tips untuk bangun awal pagi tanpa rasa sukar dan penat:

1. Elak minum kopi selepas jam 2 petang

Hanya minum kopi kegemaran anda diwaktu pagi.

Pengambilan kafein akan menggangu proses tidur sehingga lebih daripada enam jam selepas anda meminumnya, walaupun anda tidak terperasan perkara ini.

Untuk menghadkan kebarangkalian gangguan terhadap tidur, maka hadkan pengambilan minuman berkafein selepas jam 2 petang.

2. Tetapkan penggera jam loceng sebelum tidur

Bangun awal pagi memanglah sukar, namun apa yang lebih teruk lagi adalah apabila anda tidak tidur pada waktu yang sepatutnya. Jangan melengahkan tidur. Untuk bangun awal, waktu tidur juga mesti awal.

Cara terbaik adalah tetapkan penggera setengah jam sebelum waktu tidur untuk mengingatkan diri kita bahawa sudah sampai masa untuk merehatkan diri.

Anda boleh menggunakan smartphone anda untuk menetapkan waktu bangun anda. Anda juga boleh memilih lagu sekuaan anda untuk penggera itu. Mungkin ini memudahkan lagi anda untuk mudah bangun awal pagi setiap hari  apabila anda mendengar lagu kegemaran anda.

3. Amalkan rutin kebiasaan anda sebelum tidur

Setiap malam, pada waktu yang sama, mulakan untuk berus gigi, memakai pakaian tidur, mandi dan membaca sedikit surah dan doa tidur.

Dengan memastikan rutin sebelum tidur dibuat pada waktu yang sama setiap malam, ia akan membantu otak kita mengenalpasti waktu untuk bertukar ke fasa tidur. Cuba lakukan tips ini untuk mudah bangun awal pagi setiap hari

Tips: bacalah surah al-Mulk (sekurang-kurangnya 10 ayat) dan niatkan agar diawal bangun oleh Allah

4. Jangan lupa mandi setiap hari

Mandi dengan air suhu biasa membantu menurunkan suhu badan kita beberapa darjah. Proses penyejukan badan selepas mandi akan menyamai  suhu badan waktu petang secara semulajadi, seterusnya akan membuatkan badan kita cukup relaks. Ini membantu anda mudah bangun awal pagi setiap hari setelah badan anda merasa selesa setiap kali anda tidur.

5. Matikan semua peralatan elektronik sebelum tidur

Matikan semua peralatan elektronik anda seperti komputer dan telefon pintar sekurang-kurangnya setengah jam sebelum waktu tidur.

Kenapa ini penting?

Kerana gelombang cahaya biru dari alat elektronik yang masuk melalui mata akan mengganggu penghasilan melatonin, iaitu sejenis hormon yang mengarahkan badan kita untuk tidur. Ini akan mengganggu kita mudah bangun awal pagi setiap hari.

6. Wujudkan sebab penting untuk bangun awal pagi

Apakah sebab anda untuk bangun awal pagi?

Solat subuh? Sudah pasti. Selain itu?

Wujudkan sesuatu perkara yang perlu anda selesaikan sebagai motivasi tambahan untuk bangun pagi. Contohnya membuat final touch untuk presentation/ assignment, atau memasak untuk keluarga, membantu isteri menyiapkan anak atau sebagainya.

Dalam budaya jepun, ada satu istilah yang dipanggil “Ikigai” – iaitu mempunyai sebab untuk bangun pagi, dan ajaibnya orang-orang yang mengamalkan Ikigai ini mempunyai umur yang panjang.

Cuba tuliskan matlamat anda pada waktu sebelum tidur, jadi bila penggera berbunyi anda akan diingatkan mengapa anda harus bangun awal pada hari tersebut.

7. Lakukan perubahan langkah-demi-langkah dengan yakin

Ambil masa anda untuk menukar perlahan-lahan jadual waktu tidur dan waktu bangun anda.

Anda tidak boleh bertukar secara drastik dari jenis ‘burung hantu’ kepada burung yang berkicauan diawal pagi dalam masa hanya satu malam.

Ia agak mustahil kerana otak kita mengambil masa untuk diprogramkan semula.

Oleh itu secara berkala, ubah waktu bangun kita 15 minit lebih awal. InsyaaAllah secara beransur-ansur anda akan menjadi orang yang mudah bangun awal pagi setiap hari dalam tempoh satu bulan.

Yang penting adalah kita dapat  membina momentum terlebih dahulu.

8. Lakukan tips secara konsisten (istiqamah)

Pastikan rutin yang kita lakukan diatas sentiasa konsisten, walaupun pada hari hujung minggu.

Jangan bersusah payah memaksa diri kita bangun seawal mungkin pada hari kerja, tetapi sayangnya membiarkan diri kita mengikut nafsu tidur pada hari hujung minggu, lantas menjadikan usaha kita selama ini sia-sia.

Sebab itu Islam mementingkan konsep istiqamah – iaitu bermaksud konsisten.

Dengan memastikan rutin tidur kita sentiasa konsisten walaupun pada hujung minggu, pasti proses bangun awal dipagi hari Isnin bukan lagi sesuatu yang menyeksakan.

9.  Terus bangun dari tempat tidur dengan segera

Inilah bahagian yang paling sukar…Kadangkala, anda terjaga 5 minit sebelum waktu penggera berbunyi. Apa yang anda buat?

Tidur kembali untuk baki 5 minit itu kan?

Tidur kembali untuk baki 5 minit itu adalah langsung tidak berbaloi kerana ia akan membuat anda ingin tidur lebih lama, membuatkan anda semakin sukar untuk bangun apabila penggera berbunyi.

Itulah sebab mengapa orang yang menekan butang ‘snooze’ dan kembali tidur untuk 5-20 minit, apabila mereka bangun mereka merasakan masa bergerak sangat pantas.

Apa yang terbaik adalah bangun sahaja tanpa banyak alasan dan berfikir tentangnya. Jangan diikut rasa desakan hati kerana waktu inilah syaitan paling kuat bekerja memujuk kita tidur semula. Lama kelamaan anda akan dapati ianya mudah bangun awal pagi setiap hari selepas ianya menjadi kebiasaan harian anda.

Letakkan penggera anda jauh dari tempat tidur (diatas meja di seberang katil misalnya), supaya kita terpaksa bangun untuk mematikan penggera tersebut.

Sekali anda sudah terbangkit dari tempat tidur, ia adalah lebih mudah untuk kekal berjaga.

Jangan lupa untuk minum segelas air masak supaya otak kita mendapat oksigen selepas bangun dari tidur dan menghilangkan mamai kita secepat mungkin. Ia juga penting kerana badan kita terhidrat selepas tidur sepanjang malam.

Waktu awal pagi adalah antara waktu kegemaran saya. Waktu ini dunia terasa sangat aman, damai dan waktu yang paling menenangkan. Ini waktunya yang sangat sesuai untuk membaca, menulis dan menumpukan perhatian kita terhadap ibadah, kerana fokus kita tidak mudah terganggu. Mulai hari ini cubalah lakukan tips untuk mudah bangun awal pagi setiap hari ini.

Share lah dengan kengkawan....
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Sihat

Advertisement

Follow Relaxlah.my di Facebook

Duit

Tips

Advertisement

Design

Sihat

Advertisement
To Top